niedziela, 2 marca 2014

Oponki i pączuszki

Ostatnia sobota karnawału, jedna z ostatnich okazji na zrobienie ostatkowych pączków. Tym razem zrobiłam oponki, a ze środków powstały małe pączusie. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki

Składniki: 5 szklanek mąki pszennej, 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych, 2 duże jajka, 1,5 szklanki letniego mleka, 1/4 szklanki letniej wody, pół szklanki drobnego cukru do wypieków, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki roztopionego masła (60 g), 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii. Ponadto: olej do smażenia, cukier puder

Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.





Karnawałowe smażenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz