Ciasto marcepanowe z jabłkami

Takie oto ciasto zagości u nas na stole z okazji Dnia Kobiet. W oryginalnej wersji ciasto było z cukrem, ja je odcukrzyłam, bo uważam że słodycz marcepana w zupełności wystarcza.

Składniki: 180 gr masła, 200 gr marcepanu, 100 g migdałów, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 jajka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 180 gr mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jabłka, bułka tarta. Do posypki 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżeczki cukru.
Przygotowanie: Migdały zmielić/zblendować. Masło zmiksować z cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy i wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i rozdrobnione migdały i wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Jabłka obrać, przekroić na połówki, obtoczyć w mieszaninie cukru i cynamonu i układać na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temp 180st. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeżeli w środku będzie surowe potrzymać je jeszcze trochę w piekarniku.



Akcja Szarlotki

Komentarze