Pieczona karkówka

Przez całą ostatnią ciążę miałam wstręt do mięs pieczonych i duszonych, na szczęście czas ten minął, bo nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczone mięsko czy to na obiad czy na kanapkę np. z chrzanem :) Mięsa często piekę i tylko przyprawy się zmieniają.
 
Składniki: 2 kg schabu karkowego, przyprawy: pieprz w ziarnach, jałowiec, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, sól peklowa, olej.

Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć ręcznikami kuchennymi i natrzeć mieszanką przypraw wcześniej utartą w moździerzu, a następnie posypać solą peklową. Po przyprawieniu spryskujemy mięso olejem i wstawiamy do lodówki. Ja mięso lubię potrzymać 2-3 dni żeby dobrze przeszło przyprawami. W dniu pieczenia wkładamy mięso w rękaw i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy. Ja używam sondy - mięso wieprzowe ma mieć temperaturę 85 st. Jeżeli nie mamy sondy, mięso pieczemy tyle ile waży, czyli w przypadku 2 kg, pieczemy 2 godz. Mięso takie jest świetne zarówno do obiadu, jak i na kanapkę.


Sztuka mięsa

Komentarze