poniedziałek, 17 lutego 2014

Indyk w cieście z warzywami z woka

Składniki: 
  1. 75dkg udźca z indyka lub innego mięsa tego typu
  2. sos sojowy, przyprawy
  3. pędy bambusa z zalewy
  4. marchewka
  5. ananas (łatwiej z puszki)
  6. olej
  7. mąka pszenna - na ciasto
  8. mąka ziemniaczana - na sos
  9. dwa jajka, mleko - na ciasto
Przygotowanie: 
Indyka pokroić w równe małe kawałki/paski (max wielkości kciuka) i zamarynować w sosie sojowym i przyprawach (oregano, pieprz).
Bambusa, marchewkę pokroić w grubsze słupki, ananasa normalnie.
Przygotować ciasto naleśnikowe z dwóch jajek. Gdy będzie gotowe dodać dwie łyżki mąki i zamieszać (ma to być gęsta maź). Ciasto posolić.

Smażenie indyka w cieście

  1. Wlać 250ml oleju do rondelka 16cm i mocno rozgrzać (większy ogień/stopień niż przy mocnym gotowaniu).
  2. Kilka kawałków indyka wrzucić w ciasto i wcisnąć
  3. szczypcami kuchennymi wyciągać mięso, nadmiar ciasta obetrzeć o miskę i wkładać (nie wrzucać!) do oleju
  4. smażymy na raz po 4-6 kawałków - im większy garnek tym więcej
  5. smażymy po dwie minuty na stronę i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
  6. Do wyjmowania używamy metalowej łyżki cedzakowej lub metalowego sitka - unikamy wyławiania oleju z garnka
  7. wyjmujemy z garnka wszystkie kawałki ciasta, bo się spalą i wszystko będzie źle smakowało
Olej nie nadaje się do powtórnego użycia, należy go bezpiecznie zutylizować

Warzywa z woka i sos

Mocno rozgrzewamy woka, dajemy 10ml oleju i wrzucamy bambusa i marchewkę. Mieszamy, smażymy, po minucie dajemy ananasa. Gotowe zdejmujemy i wyłączamy gaz/indukcję pod wokiem.
Tak, oczywiście że to samo można zrobić na zwykłej patelni.
50-100ml soku z ananasa (zalewę) mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i wylewamy na woka. Bardzo szybko mieszamy.
Łyżką stołową odgarniamy przeźroczyste grudy mąki i polewamy warzywa i mięso tym błyszczącym sosem.

 Indyk w cieście z warzywami podany na białym talerzu z ryżem

Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz