Bułeczki maślane z rodzynkami

Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Zrobiłam je w dwóch wersjach. Za pierwszym razem z rodzynkami, za drugim bez rodzynek. Te z rodzynkami są bardziej słodkie, bez bardziej wytrawne, ale też słodkawe. Jedne i drugie są bardzo smaczne.

Składniki: 150 g masła, 500 ml mleka, 20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży, pół łyżeczki soli, 100 - 150 g cukru, 1 kg mąki pszennej, 200 g rodzynków.

Przygotowanie: Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Jeśli dodajemy suche drożdże mieszamy je z mąką. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki. Ukształtować bułeczki. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC.

Jeśli chcemy mieć pyszne ciepłe, bułeczki na śniadanie postępujemy wg powyższego przepisu do momentu ułożenia bułeczek na blaszce. Następnie bułeczki przykrywamy ściereczka i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy z lodówki zostawiamy na ok 30 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC.


bułeczki z rodzynkami
 














 bułeczki bez rodzynek





















Śniadanie mistrzów

Komentarze