Muffinki z salami i kukurydzą

Moje pierwsze podejście do słonych muffinek. Niedzielne popołudnie niby obiad jest, ale stwierdziłam, że zostanie na jutro, a że dziecię młodsze śpi to jest czas na odpoczynek w kuchni :)


Składniki: 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 250 g jogurtu, 80 ml oleju, 200 g salami, 1 puszka kukurydzy, sól, pieprz, papryka łagodna i ostra w proszku, oregano, bazylia
Przygotowanie: W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać do tego pokrojone w drobną kosteczkę salami i dobrze wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać. Połączyć mokre i suche składniki i dodać osączoną na sitku kukurydzę. można dodać też pokrojona drobno cebulkę. Masę rozkładamy do 12 papilotek. Muffinki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.



Komentarze