Szarlotka z czekoladowo cynamonową kruszonką

Po ostatniej szarlotce pozostał smak ... i ... ochota na więcej, ale żeby nie powtarzać tego samego ciacha postanowiłam coś urozmaicić ...

Składniki: 450 g mąki (300g krupczatki i 150g innej pszennej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny (250g), 4 duże jajka, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, 300 g cukru , ok 2 łyżek kakao i 1 łyżeczka cynamonu - do ciasta, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 kg jabłek, cynamon do smaku - do jabłek.

Przygotowanie: Mąki wsypać do miski. Dodać do nich margarynę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i żółtka i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić 2/3 na 1/3. Z większej części uformować kulę, owinąć w folie i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Mniejszą część połączyć z kakao i cynamonem i zagnieść dokładnie, aby całe ciasto było brązowe i również włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać pokroić w kostkę i dusić z cynamonem i cukrem ( z całości cukru zostawiłam trochę ponad 1/2 szklanki, a resztę dosypałam do jabłek. Jasne ciasto wyjmujemy z lodówki wylepiamy nim blachę. Przekładamy na nie jabłka. Białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu mieszamy z cukrem, który wcześniej sobie zostawiliśmy, a następnie dokładamy mąkę ziemniaczaną i wykładamy pianę na jabłka. Następnie bierzemy ciemne ciasto i ścieramy na tarce na pianę. Pieczemy w temperaturze 180st przez 1 godzinę.
 




Jabłko z cynamonem

Komentarze