piątek, 11 października 2013

Schab nadziewany figami

Składniki: 1 1/2 kg schabu bez kości, 10 dag suszonych fig, 5 dag niesolonych orzeszków pistacjowych, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, cytryna, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego,  majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Figi umyć i namoczyć w letniej wodzie. Orzeszki obrać z łupinek. Cytrynę umyć i obrać ze skórki. Litr wody gotować przez 15 minut pod przykryciem z dodatkiem ziela, liści laurowych, pokrojonych cebul, skórki cytrynowej i łyżeczką soli. Do wywaru włożyć mięso i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Mięso wyjąć, osuszyć. Zrobić w nim dziurę przez całą długość, najlepiej długim nożem. Wypełnić ją pokrojonymi figami i orzeszkami pistacjowymi. Całość natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Masło i olej rozgrzać na patelni, włożyć schab, obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Włożyć w foliowy rękaw do pieczenia, wlać filiżankę wywaru z gotowania. Piec godzinę w temperaturze 180 st. Podawać z białym ryżem. świetnie sprawdzi się również sałatką na słodko z selera lub kapusty pekińskiej z brzoskwinią.

Mięso to przygotowaliśmy na uroczystość rodzinną. Aby było świeżo podane, a nie odgrzewane wszystko zrobiliśmy poprzedniego dnia oprócz zapieczenia w piekarniku. Do piekarnika włożylismy w dniu imprezy, żeby ciepłe bez ponownego podgrzewania mięso mogło pojawić się na stole.





2 komentarze: