środa, 2 października 2013

Pizza z wieprzowiną i pieczarkami

Pizza to jedna ze specjalności mojego męża i to on ją zawsze robi, a ewentualnie razem dodajemy dodatki. Przepis pochodzi z książki "Mam natchnienie na jedzenie" - książka kucharska Garfielda.
Kompozycje na pizze zmieniają się u nas za każdym razem, bo zależy co nam wpadnie w oko w sklepie, na co mamy ochotę albo co jest akurat w lodówce. Pizze robimy albo na blaszce która jest w zestawie każdego piekarnika lub w brytfance.

Składniki: 
Ciasto: 7 g suszonych drożdży, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli,         2 1/2 - 3 szklanki mąki, tłuszcz do wysmarowania form.
Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku, 250 g sosu pomidorowego, suszona bazylia, suszone oregano, świeżo zmielony pieprz.
Sery: 300 g tartej mozzarelli, 200 g tartego żółtego sera, 1/4 szklanki parmezanu.
Dodatki: ok 500 gr wieprzowiny, 500 gr pieczarek, 1 cebula, 1 papryka.

Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wlej wodę i wsyp drożdże. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Mieszaj dalej, dodając oliwę, cukier i sól, do połączenia składników. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie gęste ciasto.
Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Wetrzyj w dłonie odrobinę mąki i zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je do lekko natłuszczonego dużego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Przygotowanie sosu pomidorowego: Rozgrzewaj oliwę w rondlu. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je 5-7 minut, aż cebula lekko zmięknie. Dodaj sos pomidorowy, przecier, bazylię, oregano oraz pieprz. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia około 30 minut.
Przygotowanie serów: W dużej misce wymieszaj wszystkie sery.
Mięso podsmaż z pieczarkami.
Przygotowanie pizzy: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Lekko natłuść 2 blachy do pizzy. Podziel ciasto na pół i na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj je na 2 placki o średnicy 30 cm. Placki ułóż na blachach do pizzy, polej sosem pomidorowym i posyp częścią mieszanki serów. Na to wyłóż mięso podsmażone z pieczarkami oraz surową paprykę i cebulę. Posypać resztą serów Piecz do czasu aż sery się roztopią, a brzegi ciasta zbrązowieją.





Czas na Pizzę!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz