czwartek, 24 października 2013

Pigwówka

Jak widac z podpisu jest to wódeczka z zeszłego roku. Robi się ja długo, ale warto czekać, bo jest jest przepyszna. Przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale wolałam  zamazać oryginalna nalepkę.

Składniki: 1 kg pigwy, 1 l wódki 45%, kawałek laski wanilii, kawałek laski cynamonu, 1/2 kg cukru, 1/4 l spirytusu.

Przygotowanie: Pigwę bez pestek pokroić na kawałki, włożyć do słoika razem z cynamonem i wanilią i zalać wódką. Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę do butelek i dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem. pozostawiamy do rozpuszczenia cukru, wstrząsając co kilka dni. powstały sok łaczymy z nalewką, dolewamy spirytus, mieszamy i zostawiamy na 3 tygodnie. Zlewamy kiedy osad opadnie na dno. Filtrujemy przez bibułki filtracyjne lub gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy. Pijemy po upływie ok 1,5 miesiąca.



3 komentarze:

  1. obok wiśniówki moja ulubiona ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku robiłam ja pierwszy raz, bo tyle osób sie zachwycało i stała sie również jedną z moich ulubionych naleweczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi stać 3 lata==poezja,polecam z pestek pigwy wspam=niala z posmakiem migdałów ,wbrew opowieścią nie rująca-pachnie migdałami,piękny kolor

    OdpowiedzUsuń