niedziela, 27 października 2013

Brazylijska kawa z czekoladą

Przepis znaleziony w gazetce reklamowej Biedronki.

Składniki: 6 kostek gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 60 ml mleka, 60 ml śmietany kremówki, 180 ml kawy, szczypta soli.

Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy sól, cukier, 120 ml wrzątku i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy mleko, śmietankę oraz świeżo zaparzoną kawę (my daliśmy 2 espresso).


4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś kawę z czekoladą, ależ była dobra...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak jest bardzo ciekawy i dość szybkie i proste przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale by mi się dzisiaj przydała taka kawa. Na dobudzenie kawa, a na poprawę humoru czekolada :)

    OdpowiedzUsuń