niedziela, 15 września 2013

Papryka faszerowana

Wreszcie przyszła pora na zrobienie papryki faszerowanej.

Składniki: 12 papryk, 1,5 kg mięsa, 1,5 szklanki suchego ryżu, duży pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, lubczyk, oregano.

Przygotowanie: papryki umyć, obciąć czapeczki, ze środka wyciąć gniazda nasienne i usunąć pesteczki. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Mięso zmielić, połączyć z chłodnym ryżem i posiekaną natką pietruszki, Doprawić do smaku. Papryki ustawić w blaszce (ja biorę zwykłą blachę do ciasta), nakładać farsz i przykrywać czapeczkami. Na blachę wlać trochę wody.  Piec ok 2 godzin w temperaturze 180-190 st.
Żeby nie to że synek wcina razem z nami dodałabym do farszu pokrojoną drobno papryczkę chili.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz