Muffiny z brzoskwiniami

I znów przepis z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne".

Składniki: 12 papilotek, 250 g brzoskwiń z puszki (waga po osączeniu), 100 g płatków owsianych, 275 g maślanki, 150 g maki, 50 g płatków migdałowych, 40 g wiórków czekoladowych, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 125 g cukru, 80 ml oleju roślinnego.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Papilotki umieścić w zagłębieniach formy na muffinki. Brzoskwinie z syropu odłożyć na sitko i osączyć z syropu.
Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, żeby napęczniały. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę (można odkroić 12 cienkich cząstek do dekoracji). Make zmieszać z migdałami, wiórkami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą oczyszczoną. Jajko rozmącić, wymieszać najpierw z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem i kawałeczkami brzoskwiń, a następnie z suchymi składnikami. Papilotki napełnić ciastem i piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone pozostawić jeszcze przez 5 minut w formie, aby nieco ostygły. Muffinki można przybrać cząstkami brzoskwiń.




Komentarze