wtorek, 13 sierpnia 2013

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Na stoiskach duo warzyw bakłażany, cukinie, kabaczki, papryka .... nic tylko korzystać z tej pięknej pory roku :)
Przepis znalazłam na blogu Zacisze kuchni i postanowiłam wypróbować. troszeczkę zmieniłam składniki i wyszedł pyszny obiadek:)

Składniki: 1 bakłażan, 2 małe młode cukinie, 50 dag pieczarek, 1 cebula, 1 1/2 szklanki suchego ryżu, sól i pieprz do przyprawienia, olej do smażenia, żółty ser, mozzarella.

Przygotowanie: Ryż należy zalać wodą i ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć razem z cebulką na patelni. Podsmażone pieczarki mieszamy z ugotowanym ryżem, tak by składniki się połączyły. Bakłażana i cukinię myjemy i kroimy w plastry grubości około 4mm. Następnie obsmażamy na oleju, ja smażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej, więc nie osączałam, ale jeśli damy dużo oleju odsączamy warzywa z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W naczyniu żaroodpornym, a ja wzięłam blachę do ciasta układamy warstwę cukinii i bakłażana, które solimy i pieprzymy i przykrywamy je ryżem. Na ryżu układamy resztę bakłażana i cukinii i znowu doprawiamy. Na koniec układamy plastry mozzarelli i posypujemy całość startym serem, Pieczemy około 30 minut.










3 komentarze:

  1. Zapiekanki z bakłażanem są palce lizać. Witam w mojej akcji Warzywa psiankowate i zapraszam do dodawania kolejnych wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażan jest super warzywkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie impresje na temat bakłażana, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń