poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej

Jeszcze nigdy nie robiłam przetworów, które wymagały by pasteryzacji. Zawsze unikałam tego procesu, bo szybciej nałożyć coś gorącego do słoika zakręcić, odwrócić do góry dnem i po robocie, ale smak ogórków musztardowych zmusił mnie do pierwszej w życiu pasteryzacji.

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych, ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca, pieprz w ziarnkach. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 3 płaskie łyżki soli, 5 łyżek musztardy,

Przygotowanie: Zalewę gotujemy i studzimy. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż. W wypażone słoiki wkładamy na dno liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie wkładamy ściśle ogórki. Zalewamy zimną zalewą, zamykamy i pasteryzujemy 5 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz