niedziela, 25 sierpnia 2013

Leczo

Leczo uwielbiam. O tej porze roku dosyć często gości u nas na stole. Zazwyczaj robię dużą ilość żeby starczyło, na więcej niż 1 obiad więc przepis jest na leczo w wersji hurtowej.

Składniki: 2 małe kabaczki, 5 młodych cukinii, 2 cebule, 1,5 kg kiełbasy, 8 pomidorów, 5 papryk różnokolorowych, sól, pieprz, papryka, tymianek.

Przygotowanie: kabaczka i cukinie obieram ze skóry. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Kiełbasę i cebule przesmażamy partiami na patelni i wkładamy do garnka. Do garnka dokładamy wszystkie warzywa oprócz pomidorów, przyprawiamy i dusimy. Gdy wszystko jest już zmiękczone dokładamy pomidory obrane ze skóry, pokrojone na kawałki i dusimy do miękkości. Podajemy ze świeżą bułką lub chlebem.
Jeśli chodzi o warzywa to czasami robię leczo tylko z cukinii, albo tylko z kabaczka, albo tak jak teraz i z jednego i drugiego.  Zazwyczaj dodawałam papryczkę chili, ale z racji tego że będzie to jeść nasza latorośl więc niestety jej nie dodam. jeśli chodzi o kiełbasę dodaję jakąś pieczoną np. firma Wierzejki ma w swojej ofercie kiełbasę z beczki i klasztorną dziś właśnie wzięłam tych dwóch rodzajów mniej więcej pół na pół.


                                                  Pokrojone warzywka jeszcze przed podgrzaniem




                                               Leczo w miseczce






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz