Bakłażany grillowane z pomidorami i mozzarellą

Czas grillowania w pełni tym razem postanowiliśmy pogrillować warzywnie.

Składniki: 2 bakłażany, 6 pomidorów, 3 kulki mozzarelli, sól, pieprz, bazylia, czosnek, olej.

Przygotowanie: Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć pestki i posypać solą i zostawić na 2 godz. Po tym czasie wypłukać je. Pomidory sparzyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z solą, pieprzem, przeciśnietym lub poszatkowanym czosnkiem i bazylią. Ponieważ potrawe przenosilam, zrobilam pomidorki i włożylam do słoika. na miejscu bakłażany ułożylam na tacce. Na każdą poówke nałożyć pomidorów, odcedzając z sosu, który się nagromadził i polewamy łyżką oleju. Bakłażany wkładamy na grilla i podpiekamy, w miedzy czasie odparowuje sos, który wypływa z pomidorów. Gdy bakłażany sa już prawie miękkie układamy pokroijną w plastry mozzarelle i zapiekamy.



Komentarze

  1. Pyszny i prosty. Przy najbliższej okazji będe wypróbowywać ten przepis w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz