Wiśnie i kokos jak dla mnie idealne połączenie. Moje ukochane ciasto jest u mnie co prawda tylko raz w roku na stole, ale jest bardzo wyczekiwane i jak tylko pojawią sie wiśnie wszyscy pytają kiedy sernik z wiśniami pojawi się na stole :)
Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki,
kostka margaryny np. Kasi, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru. Masa: 3/4 kg sera
białego, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki
mleka w proszku, 6 łyżek masła, cukier waniliowy, aromat cytrynowy. Na wierzch: 1-1.5 kg wiśni, kisiel
wiśniowy, 4 płaskie łyżki cukru, 4 białka. Posypka: 3 łyżki
cukru, 4 łyżki wiórków kokosowych, mąka.
Przygotowanie:
Ciasto: Zagnieść kruche ciasto z podanych
składników. Uskubać garść ciasta i odłożyć (będzie
potrzebna do posypki). Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę ok. 25/40 cm.
Podpiec w temp. 180-200 stopni na jasnozłoto.
Masa: Ser
dwukrotnie zmielić (ja dałam ser z kostki i nie mielilam go). Zmiksować z resztą składników, wyłożyć na
ciasto. Wydrylowane, odsączone wiśnie ułożyć na serze. Z
białek ubić pianę, dodać cukier i kisiel wiśniowy - wyłożyć
na wiśnie. Do ciasta odłożonego wcześniej na posypkę - dodać
cukier, wiórki i tyle mąki, aby lekko się rozsypywało. Rozsypać
równomiernie na pianie. Piec całość ok. 45 minut w temp.180 st.
Ponieważ nie miałam mleka w proszku dałam więcej mąki ziemniaczanej w sumie zamiast 1 1/2 łyżki dałam 4 łyżki.
Ponieważ nie miałam mleka w proszku dałam więcej mąki ziemniaczanej w sumie zamiast 1 1/2 łyżki dałam 4 łyżki.
Komentarze
Prześlij komentarz