niedziela, 21 lipca 2013

Pralinki kokosowe

Wczoraj w Biedronce kupiłam silikonowe małe foremki, które można użyć czy to do zrobienia lodu, ciasteczek czy pralinek. No i dziś postanowiłam je wypróbować.  

Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, mleko, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki masła, mleko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.

Przygotowanie: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej dodając powoli mleko, aby nie zrobić zbyt rzadkiej czekolady. Czekoladę rozprowadzić w silikonowych foremkach pędzelkiem lub łyżeczką, tak aby nie pozostały dziurki, bo nadzienie może się wtedy wydostać. Wstawiamy do lodówki.
Nadzienie: Do garnuszka wlewamy 60 ml mleka, wiórki kokosowe, masło, cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy do momentu aż cały płyn odparuje i powstanie gęsta kokosowa masa. Ostudzoną masę wkładamy do do wyjętych z lodówki silikonowych foremek wypełnionych czekoladą. Wierzch zamykamy warstwą czekolady. Ja czekoladę, która mi pozostała podgrzałam dodając trochę mleka, aby ją uelastycznić.




2 komentarze:

  1. Super! (pozazdrościłam i dzisiaj chyba też jakieś praliny zrobię :))) ) Wyglądają rewelacyjnie, smakują pewnie jeszce lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam kokosa więc smakowały mi bardzo:) Widze że inspirujemy się nawzajem :) Daj znac jakie zrobiłas i jak wyszły :D

    OdpowiedzUsuń