sobota, 19 stycznia 2013

Śledzie w białej kapuście

Przepis zaczerpnięty z biblioteczki poradnika domowego dodatku do "Poradnika domowego" 01.2013. Tym razem obiad przygotowywał mój mąż ja tylko zdjęcia robiłam :)

Składniki: 1 kg surowych śledzi, 2 winne jabłka, główka białej kapusty, szklanka wywaru warzywnego lub z kostki, 2 średnie cebule, 2 łyżki sklarowanego masła, łyżka oleju, 1/2 słoiczka ostrej musztardy np. sarepskiej, sok z cytryny, suszony tymianek, mielony kminek, pieprz, sól.

Przygotowanie: Filety umyć osuszyc, wymieszać z musztardą, pieprzem i solą, przykryć i wstawić na około godzinę do lodówki*.Główkę kapusty pokroić w ćwiartki i poszatkować, można lekko posolic. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,, skropić sokiem z cytryny i zeszklić na rozgrzanej w rondelku oleju. dołożyć kapustę i chwilę smażyć mieszając, po czym doprawić kminkiem, tymiankiem i pieprzem. Wlać wrzący wywar  z włoszczuyzny, szybko zagotować, a poptem dusić 15 minut na małym ogniu. Jesli kapusta będzie zbyt rzadka, podgrzewać ją odkrytą. Następnie przełożyć zawartość do brytfanki albo naczynia żaroodpornego wysmarowanego maslem lub popsikanego olejem. na wierzchu rozłożyć filety sledziowe, polać je stopionym masłem, wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.


* Ponieważ użyliśmy śledzi solonych, wcześniej je wymoczylismy i już nie solilismy potrawy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz