wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasto piaskowe marmurkowe

Ciasto lekkie, łatwe i smaczne :)

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 czubate łyżki ciemnego kakao.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu mleko. Zmiksować tylko do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłozyć do formy. Do reszty dodać kakao, wymieszać łyżką i wyłożyć na jasne ciasto. Można przemieszać w formie patyczkiem żeby trochę połączyć coasta, ja pozostawiłam jedno na drugim. Piec w temperaturze 180ºc przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

 W formie 36x7cm wyszło troche za niskie zresztą widać wysokość na zdjęciach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz