sobota, 15 grudnia 2012

Kaczka w pomarańczach

Zachęcona pierwszą kaczuchą postanowiłam zrobić druga. Wyszła równie dobra, aczkolwiek z racji składników delikatniejsza w smaku. Dodatek pomelo sprawił że owoce trochę gorzkawe, więc jak ktoś nie lubi goryczki to lepiej poprzestać na samych pomarańczach.

Składniki: 1 kaczka (ja miałam 2,7 kg), 2 pomarańcze, 4 cząstki pomelo, sól, 2 łyżeczki miodu (ja dałam spadziowy), pieprz, majeranek, ok 150 ml soku pomarańczowego.

Przygotowanie: Sprawioną kaczkę natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Wnętrze kaczki wysmarować miodem. Pomarańcze podzielić na cząstki, pomelo na kawałki i włożyć do kaczuchy. Zaszyć otwory żeby nadzienie nie wyleciało. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i piec w nagrzanym do 220 st C piekarniku przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec jeszcze 2,5 godziny. Po zmniejszeniu temperatury polać kaczkę sokiem z pomarańczy. W dalszym pieczeniu jeszcze kilka razy polać kaczkę sokiem i tłuszczem, który jest w naczyniu lub brytfannie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz