środa, 26 grudnia 2012

Drożdżowy keks czekoladowy

W tym roku na Święta postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kwestii smaku. Padło na http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/keks_czekoladowy/przepis.html
do przepisu podchodziłam z pewną niesmiałością nigdy się nie spotkałam z tym, aby ciasto drożdżowe wstawiać do lodówki!! Jak mąż zobaczył że wsypałam drożdże od tak po prostu do maki stwierdził nie rób dalej to nie wyrośnie , nic z tego nie będzie. ale nie poddałam sie sugestii i cały czas wierzyłam w powodzenie tego ciasta. Jeszcze żadne ciasto z przepisu Kwestii smaku mnie nie zawiodło wiec pewnie i z tym tak będzie, no i się nie myliłam cisto pieknie wyrosło i wspaniale smakuje.

Ciasto jest wspaniale czekoladowe, wilgotne i pachnące na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Zmniejszyłam ilość cukru (nie lubię słodkich ciast i zazwyczaj schodzę do minimum w jego ilości, dodatkowo miałam końcówkę cukru pudru a nie chciało mi się ucierac kryształu na puder a już tym bardziej lecieć po niego do sklepu wiec trochę z lenistwa to wyszło ale wyszło bardzo dobrze ) i dodalam smietane 36% (nie dostałam 30%). Ilośc składników dostosowana do blachy keksowej 36 cm.

Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki300 g mąki pszennej, 30 g kakao, szczypta soli, 7 g drożdży w proszku, 6 jajek (w temperaturze pokojowej), 220 g cukru pudru, 150 g masła, roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki rumu lub brandy, 200 g śmietany kremówki 30%.

Przygotowanie: Formę keksową posmarować masłem i oprószyć mąką. Czekoladę posiekać na kawałki. Mąkę przesiać razem z kakao, solą i drożdżami do jednej miski. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na gęstą i puszystą pianę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką (drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Dodać posiekaną czekoladę, roztopione, letnie masło, a na końcu rum oraz śmietanę kremówkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (napełnić ją do 3/4 wysokości). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 50 minut (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się do nich nie przykleja). Studzić początkowo w uchylonym piekarniku.

Wg Kwestii smaku ciasto polać polewa czekoladową. Ja jednak stwierdziłam, że spróbuję bez polewy i następnym razem też nie będę jej robic z racji tego, ze dałam mało cukru cisto wyszło by zbyt gorzkie z jakbym dodała gorzką polewę.

Polewa czekoladowa
100 g ciemnej, gorzkiej czekolady, 50 g masła.
W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wymieszać ją z pokrojonym na kawałki masłem.



2 komentarze:

  1. yy na zdjeciach wygląda jak lekki zakalec....

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko na zdjeciach tak wyszło, to co wygląda na zakalec to kawałki czekolady.

    OdpowiedzUsuń