Ciasto marchewkowe

W oparciu o przepis mojej koleżanki na ciasto marchewkowe po kilku modyfikacjach powstał mój przepis. Nie żeby tamten był zły,. bo ciacho było super, ale ja lubię zmieniać :)

Przepis na blachę keksową 36 cm.

Składniki: 5 średnich marchewek, 3 całe jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 1/2 szklanki mąki, 1 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, rodzynki, 3/4 gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: jajka, cukier i olej wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. na końcu dodać marchewkę (startą na małych oczkach) i czekoladę(również startą na małych oczkach) i rodzynki. Piec w 180 st przez 1 godzinę.

Ciasto robiłam 2 razy raz z mieszanki mąk orkiszowej i pszennej 550 i drugi raz z samej pszennej.


Komentarze