czwartek, 1 listopada 2012

Pieczony schab

Składniki: Schab karkowy,dowolne  przyprawy - tym razem wzięłam majeranek, tymianek, szałwię, lubczyk i rozmaryn - wszystko utarłam w moździerzu, sól.

Przygotowanie: Mięso natrzeć utartymi w moździerzu przyprawami (jeżeli nie ma moździerza to można poprostu posypać mięso) i solą. Zostawić w kodówce na 3-4 dni. Po tym czasie włożyc w rękaw foliowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ja piekę albo tyle ile waży mięso, albo wbijam w mięso sondę i piekę do osiągnięcia przez mięso 85 stopni.

Czasami piekę schab, czasami łopatkę albo szunke kulkę. Przyprawy również zmieniam. Czasami dodaję np. czosnku wtedy wbijam pokrojone w słupki kawałki. Można również użyć soli peklowej.


Mieso serwowane z kupnymi kabanosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz