Rogaliki

Przepis zaczerpnięty z książki "Pieczywo" Eleonory Trojan

Składniki: 5 szklanek mąki, 15 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, masło, 4 łyżki wody, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli, 4 jajka.

Przygotowanie: Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Zagotowujemy mleko, rozpuszczamy w nim 1/2 kostki masła, cukier i sól, studzimy. W międzyczasie ubijamy 2 jajka, a następnie łączymy je z drożdżami, mlekiem i mąką. mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż stanie się jędrne i gładkie. Wkładamy je do posmarowanej masłem miski i kilkakrotnie okręcamy, by natłuscić powierzchnię, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 3 części i każdą z nich wałkujemy w krążek. Placki ciasta kroimy w trójkaty i zwijamy, poczynając od szerszego boku. Układamy ruloniki dosyć luźno na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wyginamy je lekko, by nadać im kształt rogalików. Zostawiamy rogale, by podrosły. Smarujemy je rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 st i pieczemy ok 15 minut, aż się przyrumienią.
Można je jeść z samym masłem, na słono oraz słodko.

                                                          Przed wejściem do piekarnika

                                                         Po wyjściu z piekarnika
                                              
                                                     Taki jakiś kaczkowaty jeden wyszedł

Komentarze