Czarny chleb rosyjski

Przepis z książki "Pieczywo" Eleonory Trojan

Składniki: 340 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 25 g margaryny, 10 g drożdży, 1 1/2 szklanki wody, 1 1/2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli, 30 ml miodu , 15 g brązowego cukru, 15 g naturalnego kakao, kilka ziarenek kawy palonej, 1 łyzka ziaren słonecznika, olej (do natłuszczenia formy)
Przygotowanie: Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniej wody z brązowym cukrem i łyzką mąki. Gdy wyrosną, łączymy je z przesianymi mąkami oraz kakao i mieszamy. Dodajemy sól, ocet jabłkowy, miód oraz tyle wody, ile będzie potrzebne w trakcie wyrabiania. Zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite, po czym wlewamy roztopioną, ale wystudzoną margarynę i wrzucamy ziarna kawy i słonecznika. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aby cały tłuszcz został wchłoniety. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce żeby wyrosło, na mniej więcej trzy kwadranse. Nastepnie jeszcze raz je wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej olejem foremki. Zostawiamy na chwilę w cieple, żeby jeszcze podrosło. Potem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st i pieczemy około 45 minut.

Chleb jest rewelacyjny, mięciutki i ma piękny kolor.


Komentarze