sobota, 4 sierpnia 2012

Pomidory faszerowane

Składniki: 10 duzych, twardych pomidorów, 500 g mięsa mielonego, 100 g ryżu, 1 jajko, pół cebuli, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosenk posiekać i podsmażyc na patelni, jak się juz trochę podsmazy dołozyc mieso i razem krótko podsmażyć mięso ma tylko zmienić kolor. Ryż i mięso ostudzić. W tym czasie pomidory umyć, odkroić im czapeczki i wydrążyć ze środka miąższ (*nie wyrzucać, przełożyć go do garnuszka). W misce wymieszać ryz z mięsem, jajkiem i przyprawami. Pomidory lekko solimy w środkui i nadziewamy mięsno ryżowym farszem, przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 20-30 minut.


*Z odłożonego miąższu mozna zrobić sos pomidorowy, który można potem użyć do pasty, lub do klopsików, albo na jego bazie ugotować zupę pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz