czwartek, 5 lipca 2012

Kurczak z letnią sałatką

Składniki:
Mięso: pierś z kurczaka, tymianek, sól, pieprz, olej.
Sałatka: kapusta pekińska, kilka rzodkiewek, koperek, ogórek świeży, kawałek cebuli, smietana lub jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: 
Mięso: pierś przekroić na pół i oprószyć utłuczonymi w moździeżu przyprawami powyższymi, albo dowolnymi - co kto lubi. Zostawić na jakiś czas żeby nimi przeszło. Następnie mięso wkladam na rozgrzaną patelnię z olejem (niewielka ilość tylko spryskana) na 1 minutę z jednej strony, przekładam na druga stronę przykrywam pokrywką i pierś sie smaży pod przykryciem, po około 10 minutach przekładam na drugą stronę i znów przykrywam i czekam jakieś 10 minut. na koniec sprawdzam czy mięso nie jest w srodku surowe. Dzięki temu kurczak jest soczysty, a nie wiórowaty,

Sałatka: kapustę poszatkować, ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki lub półplasterki, cebulę w drobną kosteczkę, a koperek poszatkować. Śmietanę wymieszać z sokiem cytryny (ja zrobiłam kwaśniejsze), solą i pieprzem. Polać warzywa, wymieszać.

Taki zestawik jest super obiadkiem w upalne dni, przy odpowiedniej ilości sałatki nie są potrzebne inne dopychacze typu ziemniaki, makaron czy ryż.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz