Ciasto z jagodami

Jak zwykle przepyszne ciasto zaczerpnięte z Kwestii Smaku

Składniki:
Ciasto na spód: 300 g mąki pszennej (np. tortowej), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 g masła, schłodzonego, 2 jajka.

Masa serowa: 400 g tłustego twarogu gładko zmielonego*, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (nie dodawałam), 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej**
oraz: 400 g jagód

* lub sera mascarpone lub 400 g odsączanego na sicie przez 16-20 godzin jogurtu greckiego jak w tym przepisie na masę jogurtową.
 ** najlepiej śmietany 36% Łaciatej, jeśli używamy mascarpone nie musimy koniecznie jej dodawać
Forma o wymiarach około 20 x 30 cm posmarowana masłem.

Przygotowanie:
 
Ciasto na spód: mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto można też przygotować w melakserze lub w robocie kuchennym. Uformować kulę, następnie spłaszczyć ją dłonią i włożyć do lodówki na około 30 - 60 minut. 

Masa serowa: do miski włożyć ser, skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę 30% lub 36% na sztywną pianę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno oraz boki formy na wysokość około 2 cm. Aby to zrobić najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (ciasto może się kleić i rwać). Następnie przenieść je nad formę, odwrócić papierem do góry, wyłożyć ciasto do formy, odkleić papier. Dokleić brakujące miejsca ciastem tak aby nie było przerw i masa nie wypłynęła.

Delikatnie połączyć łyżką masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie ścięta (z rzadszego sera może potrzebować nieco więcej czasu). Masa dodatkowo jeszcze trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.

Powyżej przepis z kwestii smaku. Ja dałam trochę mniej cukru i mam trochę większą brytfankę.
Dałam  twaróg wiejski tłusty z Piątnicy oraz smietankę Łaciatą 30%. ciasto co prawda nie wyrosło tak jak w oryginale ale i tak było przepyszne. Moje przypuszczenia dlaczego nie wyrosło to: wzięłam śmietanę 30% a nie 36% i sera nie zmieliłam tylko rozgniotłam widelcem i jeszcze jeden powód mógł być za długo ubita śmietana stała i czekała na połączenie. 


Komentarze