Ciasto, które pamiętam z dyskotek w podstawówce. Zawsze któraś mama go dla nas robiła :)
Składniki:
5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 3
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, zapach.
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej
(który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając
miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny
zapach. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy ½
szklanki mąki, do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Na okrągłą
blachę, o idealnie równym dnie wlewamy (zawsze na sam środek) po
łyżce ciasta na przemian raz białego, raz ciemnego. Trwa to dość
długo, aż obydwa rodzaje ciasta się wyczerpią. Wstawiamy blachę
do piecyka i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek
będzie zupełnie suchy.
Komentarze
Prześlij komentarz