piątek, 24 lutego 2012

Sernik naprędce

Pierwszy sernik jaki sama zrobiłam dawno temu jako nastolatka, łatwy, dość szybki, bez pieczenia i pyszny.

Składniki:  
Na sernik: 1 kg białego (niekwaśnego) tłustego sera, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny np. Kasi, 2 jajka, cukier waniliowy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 buteleczka słodkiej śmietanki, 1 opakowanie biszkoptów. 
Na masę czekoladową: łyżka masła, ½ szklanki cukru, 3 łyżki kakao, kilka łyżek zimnego mleka, 3 łyżki mleka w proszku.

Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier, margarynę i całe jajka. Postawić na małym ogniu i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. W momencie, kiedy masa zacznie „pykać” od dna, wlać budyń rozmieszany ze śmietanką i raz zagotować. Dodać cukier waniliowy i dowolne bakalie. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów. Boki tortownicy obstawić biszkoptami na sztorc. Wylać połowę ciepłej masy, wyrównując łyżką. Nakryć biszkoptami i dać resztę masy. Ostatnią warstwę tortu stanowią biszkopty. Polać po wierzchu albo masą czekoladową albo ułożyć owoce z kompotu i zalać stygnącą galaretką. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Przyrządzenie masy czekoladowej: Stopić w rondelku masło, dodać cukier i kakao rozpuszczone w kilku łyżkach zimnego mleka. Pogotować przez chwilę, a potem wsypać mleko w proszku i szybko mieszając już nie gotować. Natychmiast wylać gorącą masę na wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz