wtorek, 17 kwietnia 2012

Domowe trufle z serka maskarpone

Poezja smaku i delikatności. Przepis zaczerpnięty z Kwestia Smaku. Zrobione z okazjii imienin mojego synka :)

Składniki: 125 g serka mascarpone, 125 g ciemnej czekolady 70%. Do obtoczenia: kilka łyżek kakao decomorreno 
Ewentualne dodatki: 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso, 1 łyżka alkoholu (whisky lub brandy, ewentualnie likieru smakowego).

Przygotowanie: Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić. Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę oraz alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kulki albo nabierać masę o nieregularnych kształtach, obtaczać w kakao, układać na tackach i podawać. Pralinki przechowujemy w lodówce.

W oryginalnym przepisie autorka poleca zanurzenie pralinek w czekoladzie ja jednak wolałam obtoczyć je w kakao. Jako dodatek dałam 1 łyżkę brandy -  procenty niewyczuwalne a smak zmieniony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz