poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Sernik na zimno


Składniki:
1 kg serka homogenizowanego naturalnego np. Milk Land (Tescowy)
1 cukier waniliowy
3 albo 4 różnokolorowe galaretki
bakalie, rodzynki, gorzka czekolada

Przygotowanie:
Serek wymieszać z cukrem waniliowym. Galaretki przyrzadzić w 3 kubeczkach, rozpuszczając je w 1/2 szklanki wody (dla lepszego rozpuszczenia można wstawić kubki do garnka z ciepłą wodą) i ostudzić. Serek podzielić na 3 części do każdej częsci wrzucić wybrane bakalie i wlać przestudzoną galaretkę. Ja np. skomponowałam następująco: do wszystkich trzech wrzuciłam rodzynki, a do tego do jednej utłuczone migdały i galaretkę arestową, do drugiej pokrojoną czekoladę i galaretkę pomarańczową, a do trzeciej utłuczone orzechy brazylijskie i galaretkę cytrynową. Kolejne warstwy wylewa się na siebie jak trochę stężeją żeby się nie wymieszały. Wierzch można udekorować owocami i wylać na nie galaretkę.
Jest to mniej słodka, a co za tym idzie mniej kaloryczna wersja sernika na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz