niedziela, 17 lipca 2011

Kotleciki z polędwicy w sosie porzeczkowym


Składniki na dwie osoby
0,3kg małych kotlecików grubości 2cm
80g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
Miseczka czerwonych porzeczek
Szklanka wina różowego lub czerwonego
Świeży lub suszony rozmaryn
Świeżo mielony pieprz
Ryż

Przygotowanie
Przyprawić kotleciki świeżo zmielonym pieprzem, nie solić.
Rozpuścić 3/4 całego masła na patelni, dodać oliwę. Poczekać aż się rozgrzeje, w i wrzucić kotleciki na średni ogień. Usmażyć, zdjąć na talerz i nakryć aby nie wystygły.

Zwiększyć ogień, wlać na patelnię wino i zdeglasować. Wrzucić resztę masła, porzeczki
i rozmaryn. Sos musi wrzeć przez kilka minut i należy go mieszać. Zmniejszyć ogień i
zlać z talerza z mięsem sos który wyciekł.

Spróbować sosu i dosłodzić sokiem malinowym Paola i/lub miodem. Sos bez dosłodzenia jest zbyt kwaśny i zepsuje danie.

Kotleciki podawać wyłożone na biały ryż i polane sosem. Alternatywnie można spróbować poddusić dodatkowo kotleciki w sosie, ale wtedy trzeba dolać filiżankę bulionu na patelnię.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz