poniedziałek, 21 marca 2011

Domowe Hot dogi

Składniki
2 szklanki mąki,
¼ szklanki mleka,
1 jajko,
½ kostki margaryny,
2 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
parówki,
ser żółty,
ewentualnie ok. 25 dag pieczarek i 1 cebula
ketchup.
Przygotowanie
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier, odstawiamy do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny, dodajemy jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i zostawiamy parę minut żeby trochę podrosło. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na ok. 0,5mm. Na cieście układamy paski sera żółtego i parówkę, można również dodać przesmażone pieczarki (same lub z cebulą). Zawijamy. Pieczemy w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta. Podajemy z keczupem.

2 komentarze:

  1. Wszystko jasne, ale nie kapuję jak zrobić keczup?

    OdpowiedzUsuń