Dzisiejszy obiadek wzorowany był na ostatnim moim wpisie ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym . Przepis został trochę przerobiony pod względem tego co było w domu, a także smaku jaki chciałam osiągnąć. Z racji ciepłego ładnego dnia chciałam danie świeże, kwaskowe i lekkie i to udało mi się osiągnąć.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy,
2 cukinie,
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
1 cebule czerwona,
3 ząbki czosnku,
200 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
2 łyżki łuskanych ziaren dyni,
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy,
2 cukinie,
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
1 cebule czerwona,
3 ząbki czosnku,
200 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
2 łyżki łuskanych ziaren dyni,
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią.
W tym czasie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą. Gdy warzywa są już zrumienione wsypujemy soczewicę i całość zalewamy wodą. początkowo wlałam około 2 szklanek wody, a potem uzupełniałam ją w miarę jak soczewica wciągała ją w siebie uważając, aby się nie przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni
Same pyszności! Ostatnio z soczewicy robiłam kotleciki więc w przyszłym tygodniu dla urozmaicenia przygotuję Twoje danie na obiad :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńA ja kotleciki muszę zrobić :)
UsuńTakie frykasy to ja lubię. A szczególnie, że jest to danie jednogarnkowe, na bazie pomidorów i do tego wege. Idealne menu na wakacyjny obiad. Pycha :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJednogarnkowe pyszne wege to jest to mimo że wegańska nie jestem :)
UsuńSympatyczne i smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :)
UsuńWłaśnie zastanawiałam się co zrobić z tą moją soczewica. Wygląda, ze mam po problemie.
OdpowiedzUsuńJestem fanem soczewicy, twoja potrawa wygląda pysznie :) wszystkie składniki mi odpowiadają :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :)
UsuńSoczewicę bardzo lubię, szczególnie czerwoną. Częściej dodaję ją do zup, niż taki dań, ale Twoja propozycja wygląda bardzo świeżo i pewnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW zupkach też soczewica się świetnie sprawdza.
UsuńCałkiem smaczna ta Twoja propozycja na soczewicę :)
OdpowiedzUsuń😁
Usuńsoczewica jest bardzo wdzięcznym składnikiem :) nie dość, że zdrowa, to jeszcze pyszna :)
OdpowiedzUsuńI sycąca :)
UsuńI sycąca :)
UsuńU mnie jutro podobne klimaty :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńKocham soczewicę - w tym połączeniu musi być obłędna!
OdpowiedzUsuńKocham soczewicę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego warzywa.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny przepis, polecam każdemu. Robię często dziecko ponieważ jest bardzo zdrowe! super!!
OdpowiedzUsuń