Jakiś czas temu postanowiliśmy zrobić nasze pierwsze wegańskie ciasto, było to jeszcze zanim okazało się, że nasza pociecha ma alergie na mleko. Szczerze mówiąc rezultat zaskoczył nas bardzo pozytywnie:) Przepis znaleziony na one green planet
Składniki: Spód: 1 filiżanka płatków owsianych, 1 filiżanka daktyli. Ciasto: 2 lub więcej bananów, 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki orzechów nerkowca, 1 1/2 szklanki daktyli, 1/4 szklanki syropu np. klonowego, 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego, woda, 1/4 szklanki kakao. Polewa: czekolada, masło.
Przygotowanie: Spód: Daktyle pokroić i zmieszać z płatkami owsianymi, aż się wszystko sklei. Masą wyłożyć dno tortownicy, wcześniej wyłożone folia aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto: Orzechy nerkowca utłuc w moździeżu albo wrzucić do blendera. banany rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze. Wszystkie składniki oprócz kakao razem wymieszać stopniowo dodając syrop lub wodę aby ciasto było kremowe (nie należy przesadzić w syropem żeby ciasto nie wyszło za słodkie). Połowę masy odłożyć a do tego co pozostało dodać kakao i wymieszać. Wykładać warstwami. Przy naszej dużej tortownicy wyszły tylko 2 warstwy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień robimy polewę i dekorujemy ciasto. My oprócz polewy posypaliśmy jeszcze ciasto wiórkami startej czekolady.
Składniki: Spód: 1 filiżanka płatków owsianych, 1 filiżanka daktyli. Ciasto: 2 lub więcej bananów, 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki orzechów nerkowca, 1 1/2 szklanki daktyli, 1/4 szklanki syropu np. klonowego, 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego, woda, 1/4 szklanki kakao. Polewa: czekolada, masło.
Przygotowanie: Spód: Daktyle pokroić i zmieszać z płatkami owsianymi, aż się wszystko sklei. Masą wyłożyć dno tortownicy, wcześniej wyłożone folia aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto: Orzechy nerkowca utłuc w moździeżu albo wrzucić do blendera. banany rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze. Wszystkie składniki oprócz kakao razem wymieszać stopniowo dodając syrop lub wodę aby ciasto było kremowe (nie należy przesadzić w syropem żeby ciasto nie wyszło za słodkie). Połowę masy odłożyć a do tego co pozostało dodać kakao i wymieszać. Wykładać warstwami. Przy naszej dużej tortownicy wyszły tylko 2 warstwy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień robimy polewę i dekorujemy ciasto. My oprócz polewy posypaliśmy jeszcze ciasto wiórkami startej czekolady.
O, bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie udało mi się wypróbować żadnego przepisu na ciasto wegańskie...
A widzę, że szkoda.
:)
Bardzo dziękuję za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Warto wypróbować, bo smak bardzo ciekawy :)
Usuń