Jeden z ulubionych obiadów naszego starszego dziecka.
Składniki: ryż, jabłka, laska cynamonu, cukier waniliowy, śmietana 9% lub 12%, rodzynki.
Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody (kontrolując czy się nie przypala), cukrem waniliowym (do smaku) i kawałkiem laski cynamonu. Ryż wsypujemy do garnka i dolewamy zimnej wody w proporcji 1:2 (ryż : woda) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdy ryż jest ugotowany, a jabłka uduszone, nakładamy na talerz. Najpierw ryż, na to jabłka, potem śmietana. Wierzch dekorujemy rodzynkami oraz sypkim cynamonem.
Składniki: ryż, jabłka, laska cynamonu, cukier waniliowy, śmietana 9% lub 12%, rodzynki.
Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody (kontrolując czy się nie przypala), cukrem waniliowym (do smaku) i kawałkiem laski cynamonu. Ryż wsypujemy do garnka i dolewamy zimnej wody w proporcji 1:2 (ryż : woda) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdy ryż jest ugotowany, a jabłka uduszone, nakładamy na talerz. Najpierw ryż, na to jabłka, potem śmietana. Wierzch dekorujemy rodzynkami oraz sypkim cynamonem.
uwielbiam taki ryż! mniam
OdpowiedzUsuńklasycznie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie wspomnienie dzieciństwa,do którego teraz wraz ze smakami wracam z naszymi latoroślami :)
OdpowiedzUsuń