Ryba w cieście sezamowym

Niedzielny obiadek
Składniki: około 80 dkg filetów z dorsza, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka octu, 3/4 szklanki oleju rzepakowego (w tym około 30 ml oleju sezamowego), 6 łyżek nasion sezamu, sól.
Przygotowanie: rybę pokroic na mniejsze kawałki oraz sprawdzić czy nie ma ości. Zrobić ciasto - mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną wbić jajo i wlać 2/3 szklanki wody. Dodać ocet lub wódkę, olej sezamowy i ziarna sezamu, lekko osolić. Ciasto dokładnie wymieszać ( powinno być konsystencji gęstej śmietany). Do ciasta wkładać kawałki ryby, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełożyć na papier, żeby tłuszcz wsiąkł. Po obcieknięciu tluszczu ukladamy na talerze. Ja podawałam z ryżem i kapustą kwaszoną.


Komentarze