Przepis dostaliśmy pana Roberta Zawistowskiego za co bardzo dziękujemy, bo danie okazało się bardzo smaczne. Nasze dzieci po skończonej kolacji dopytywały się kiedy znów będą krewetki.
Składniki: 500 g dużych krewetek, 1 mniejsza cebula lub pół większej, kilka gałązek oregano, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wina, 3 łyżki masła, płatki chili (do smaku), sól.
Przygotowanie: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy do szklistości. Następnie wkładamy krewetki, doprawiamy solą i płatkami chili, podlewamy winem i sokiem z cytryny, dokładamy listki oregano. Po 2-3 minutach zwiększamy ogień i gotujemy, aż 1/3 wina odparuje. Podajemy z białą bułką. Sosik jest również wyśmienity. a chili dodana z umiarem idealnie się komponuje z całością i nawet dzieciom nie przeszkadza.
Składniki: 500 g dużych krewetek, 1 mniejsza cebula lub pół większej, kilka gałązek oregano, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wina, 3 łyżki masła, płatki chili (do smaku), sól.
Przygotowanie: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy do szklistości. Następnie wkładamy krewetki, doprawiamy solą i płatkami chili, podlewamy winem i sokiem z cytryny, dokładamy listki oregano. Po 2-3 minutach zwiększamy ogień i gotujemy, aż 1/3 wina odparuje. Podajemy z białą bułką. Sosik jest również wyśmienity. a chili dodana z umiarem idealnie się komponuje z całością i nawet dzieciom nie przeszkadza.
Komentarze
Prześlij komentarz