Obiadek z frytkami innymi niz zawsze.
Składniki: bataty, olej rzepakowy, sól.
Przygotowanie: bataty obrać, umyć, pokroić w paski jak na frytki. Przełożyć do miski, polać olejem i dokladnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę od piekarnika. Włożyć w nagrzany do 200 st piekarnik i piec 30 minut przy grzaniu góra dół. Jeżeli nie bedą zrumienione włączyc funkcję termoobieg i popiec jeszcze 10 minut. Posolić na talerzu.
U nas do frytek z batatów była smażona tołpyga.
Składniki: bataty, olej rzepakowy, sól.
Przygotowanie: bataty obrać, umyć, pokroić w paski jak na frytki. Przełożyć do miski, polać olejem i dokladnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę od piekarnika. Włożyć w nagrzany do 200 st piekarnik i piec 30 minut przy grzaniu góra dół. Jeżeli nie bedą zrumienione włączyc funkcję termoobieg i popiec jeszcze 10 minut. Posolić na talerzu.
U nas do frytek z batatów była smażona tołpyga.
Bardzo lubimy :) Zdrowy zamiennik ziemniaczanych frytek, plus ten pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńŚwietny smak i z duzo mniejszą zawartością tłuszczu niż tradycyjne frytki. W podobny sposób robilismy kidyś frytki marchewkowe - też polecamy :)
Usuń