Połączenie czekolady i wiśni odpowiada mi zawsze i wszędzie. W tym roku właśnie taką konfiturę postanowiłam zrobić. Skorzystałam z przepisu ze strony mojewypieki .
Składniki: 3 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych, 90 dag cukru, 90 g kakao
Składniki: 3 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych, 90 dag cukru, 90 g kakao
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować i przełożyć do garnka z grubym dnem, a następnie zasypać cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę pod garnkiem do minimum i gotować wiśnie bez przykrycia, mieszając od czasu
do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. W między czasie wiśnie w garnku zblendować. konfiturę najlepiej gotować dwa dni (po około 2 godziny dziennie). Kiedy konfitura zgęstnieje dodać kakao. Żeby rozrobić kakao bierzemy trochę konfitury (takiej z góry bo jest płynniejsza) i mieszamy z kakao. Dodałam do tego ok 1/2 szklanki wody żeby się dokładnie wymieszało i rozpuściło. Ważne żeby w masie z kakao aby nie było grudek. kakao przełożyć do garnka i wymieszać. Pogotować jeszcze moment. Gorącą nakładamy
do suchych, wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej odwróci następnego dnia).
Jeżeli ktoś chce to trochę zagęścić można dodać 1 żel fix.
Jeżeli ktoś chce to trochę zagęścić można dodać 1 żel fix.
Komentarze
Prześlij komentarz