Spaghetti z cukini z sosem pomidorowym

Ostatnimi czasy mój mąż stawia na dania wegetariańskie. Pomysł na ten przepis podsunęła mi znajoma Zofija handmade, natomiast przepis jest wytworem własnym :)

Składniki: 3 małe cukinie, 500 g przecieru pomidorowego, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, olej, pieprz, kilka listków bazylii, mozzarella.

Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek rozmiażdżamy nożem a następnie szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się delikatnie podsmażać wlewamy przecier pomidorowy, trochę pieprzymy, dodajemy kilka pokrojonych świeżych listków bazylii i dusimy do zgęstnienia sosu. Cukinie kroimy obieraczką do warzyw na paski a następnie nożem na paseczki. Cukinie gotujemy na [parze przez ok 5 minut - cukinia musi trochę zmięknąć. na talerzyku układamy gorąca cukinie, plastry mozzarelli i polewamy sosem. Dekorujemy listkami bazylii.




Dania dla urodyZdrowy tryb życiaLekka WielkanocWielkanoc bez glutenu.



Komentarze