Składniki:
Bakłażany pokroić w plasterki o grubości około 1cm. Lekko ponacinać i dokładnie posolić - odstawić żeby puściły wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. W tym momencie pokroić i wrzucić szalotkę a następnie czosnek. Wszystko zeszklić, mieszając.
W moździerzu rozgnieść przyprawy i wsypać do garnka. Wymieszać i od razu zalać przecierem.
Na końcu dodać pokrojoną pietruszkę i pomidory. Można część przecieru zastąpić pomidorami w kostce z puszki. Dusić co najmniej 20min.
Pieczarki obmyć i pokroić w ćwiartki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i lekko posolić. Dodać masło, wymieszać.
Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, obficie skropić sosem sojowym. Mieszając odparować. Zmniejszyć temperaturę, wlać pół filiżanki wina. Nie dusić - odparować.
Rozgrzać maksymalnie górną (grillową) grzałkę piekarnika i wstawić posmarowane oliwą bakłażany na 5 minut. Wyjąć, obrócić, naoliwić, znów 5 minut.
Druga tura pieczenia może być na termoobiegu - będzie lekko chrupiące.
Przygotowanie zapiekanki
Pieczenie łącznie 30 min:
Potrawa przypomina nieco bakłażana z grilla z pomidorami i mozarellą.
Przypomina też nieco mussakę.
- bakłażany 3 małe / 2 duże
- 1l sosu/przecieru pomidorowego
- duży pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki (pęczek)
- 0,5kg pieczarek
- 500g mozzarelli w kulkach
- 300g sera Edam
- 1 czerwona cebula i 1 szalotka
- 5 dużych ząbków czosnku
- jogurt grecki 10% tł. Lidl
- dwa jaja
- masło, oliwa z oliwek extra virgin
- przyprawy: pieprz, tymianek, bazylia, sól, sos sojowy
- czerwone wino
- piekarnik z termoobiegiem i funkcją grilla
- moździerz do przypraw
- Zakupy serowo-sosowo-winne zrobić w Lidlu. Smakuje zdecydowanie najlepiej, to nie jest tylko kwestia ceny.
Bakłażany pokroić w plasterki o grubości około 1cm. Lekko ponacinać i dokładnie posolić - odstawić żeby puściły wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. W tym momencie pokroić i wrzucić szalotkę a następnie czosnek. Wszystko zeszklić, mieszając.
W moździerzu rozgnieść przyprawy i wsypać do garnka. Wymieszać i od razu zalać przecierem.
Na końcu dodać pokrojoną pietruszkę i pomidory. Można część przecieru zastąpić pomidorami w kostce z puszki. Dusić co najmniej 20min.
Pieczarki obmyć i pokroić w ćwiartki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i lekko posolić. Dodać masło, wymieszać.
Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, obficie skropić sosem sojowym. Mieszając odparować. Zmniejszyć temperaturę, wlać pół filiżanki wina. Nie dusić - odparować.
Rozgrzać maksymalnie górną (grillową) grzałkę piekarnika i wstawić posmarowane oliwą bakłażany na 5 minut. Wyjąć, obrócić, naoliwić, znów 5 minut.
Druga tura pieczenia może być na termoobiegu - będzie lekko chrupiące.
Przygotowanie zapiekanki
- Na blachę lub do naczynia ceramicznego wylać 2/3 sosu pomidorowego
- wyłożyć 2/3 bakłażanów pokrywając całą powierzchnię
- wyłożyć wszystkie pieczarki
- posypać startym serem Edam
- wylać resztę sosu pomidorowego
- wyłożyć resztę bakłażanów równomiernie
- wyłożyć naczynie mozarellą w cienkich plasterkach
- jogurt wybełtać z jajkami i polać potrawę. Delikatnie ugniatać aby uzyskać płaską powierzchnię, gdyby jogurt spływał na boki
Pieczenie łącznie 30 min:
- 20 minut termoobieg 200st C, środkowa półka
- 10 minut termoobieg grillowa grzałka 220C, górna półka
Potrawa przypomina nieco bakłażana z grilla z pomidorami i mozarellą.
Przypomina też nieco mussakę.
Taka zakryta ta zapiekanka! Inaczej niż wszystkie. :D
OdpowiedzUsuń