- 75dkg udźca z indyka lub innego mięsa tego typu
- sos sojowy, przyprawy
- pędy bambusa z zalewy
- marchewka
- ananas (łatwiej z puszki)
- olej
- mąka pszenna - na ciasto
- mąka ziemniaczana - na sos
- dwa jajka, mleko - na ciasto
Indyka pokroić w równe małe kawałki/paski (max wielkości kciuka) i zamarynować w sosie sojowym i przyprawach (oregano, pieprz).
Bambusa, marchewkę pokroić w grubsze słupki, ananasa normalnie.
Przygotować ciasto naleśnikowe z dwóch jajek. Gdy będzie gotowe dodać dwie łyżki mąki i zamieszać (ma to być gęsta maź). Ciasto posolić.
Smażenie indyka w cieście
- Wlać 250ml oleju do rondelka 16cm i mocno rozgrzać (większy ogień/stopień niż przy mocnym gotowaniu).
- Kilka kawałków indyka wrzucić w ciasto i wcisnąć
- szczypcami kuchennymi wyciągać mięso, nadmiar ciasta obetrzeć o miskę i wkładać (nie wrzucać!) do oleju
- smażymy na raz po 4-6 kawałków - im większy garnek tym więcej
- smażymy po dwie minuty na stronę i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
- Do wyjmowania używamy metalowej łyżki cedzakowej lub metalowego sitka - unikamy wyławiania oleju z garnka
- wyjmujemy z garnka wszystkie kawałki ciasta, bo się spalą i wszystko będzie źle smakowało
Warzywa z woka i sos
Mocno rozgrzewamy woka, dajemy 10ml oleju i wrzucamy bambusa i marchewkę. Mieszamy, smażymy, po minucie dajemy ananasa. Gotowe zdejmujemy i wyłączamy gaz/indukcję pod wokiem.Tak, oczywiście że to samo można zrobić na zwykłej patelni.
50-100ml soku z ananasa (zalewę) mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i wylewamy na woka. Bardzo szybko mieszamy.
Łyżką stołową odgarniamy przeźroczyste grudy mąki i polewamy warzywa i mięso tym błyszczącym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz