Do sezonu na śliwki jeszcze trochę czasu zostało, ale znalazłam ostatnio naszą dawno sfotografowaną tartę i postanowiłam ją zamieścić.
Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"
Składniki: masło do posmarowania formy, maka do oprószenia. Ciasto: 200 g mąki, 115 g masła (pokrojonego w kostkę), 1 łyżka wody, 2 łyżki cukru. Nadzienie: 1 jajko, 1 żółtko, 90 g cukru, 55 g masła, 100 g mielonych migdałów, 1 łyżka brandy, 900 g śliwek.
Przygotowanie: Ciasto: Formę do tarty o średnicy 23 cm posmarować masłem. Ciasto: w misce wymieszać mąkę z cukrem, po czym opuszkami palców wetrzeć masło, tak, aby mieszkanka przypominała grubo zmieloną bułkę tartą. dodać wodę i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkować i włożyć do formy. Odciąć wystające ciasto, po czym za pomocą widelca nakłuć ciasto pozostałe w foremce. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i rozłożyć na nim suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut. Nadzienie: W misce umieścić jajko, żółtko, 60 g cukru, roztopione masło, mielone migdały oraz brandy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Na migdałowej masie ułożyć połówki śliwek (przekrojoną częścią do góry). Posypać pozostałym cukrem i wstawić na rozgrzaną blachę do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Podawać gorące z dodatkiem bitej śmietany wg uznania).
Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"
Składniki: masło do posmarowania formy, maka do oprószenia. Ciasto: 200 g mąki, 115 g masła (pokrojonego w kostkę), 1 łyżka wody, 2 łyżki cukru. Nadzienie: 1 jajko, 1 żółtko, 90 g cukru, 55 g masła, 100 g mielonych migdałów, 1 łyżka brandy, 900 g śliwek.
Przygotowanie: Ciasto: Formę do tarty o średnicy 23 cm posmarować masłem. Ciasto: w misce wymieszać mąkę z cukrem, po czym opuszkami palców wetrzeć masło, tak, aby mieszkanka przypominała grubo zmieloną bułkę tartą. dodać wodę i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkować i włożyć do formy. Odciąć wystające ciasto, po czym za pomocą widelca nakłuć ciasto pozostałe w foremce. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i rozłożyć na nim suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut. Nadzienie: W misce umieścić jajko, żółtko, 60 g cukru, roztopione masło, mielone migdały oraz brandy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Na migdałowej masie ułożyć połówki śliwek (przekrojoną częścią do góry). Posypać pozostałym cukrem i wstawić na rozgrzaną blachę do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Podawać gorące z dodatkiem bitej śmietany wg uznania).
aż mnie naszła ochota na kawałek tej pysznej tarty :)
OdpowiedzUsuń