Naleśniki czekoladowe z owocami

Sezon na truskawki powoli przemija, ale może ktoś jeszcze zdąży zrobić taki pyszny naleśnik, a jak nie zawsze można dodać inne owoce. Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"

Składniki: 100 g mąki, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 1 jajko, 300 ml mleka, olej do smażenia, cukier puder. Nadzienie: 100 g gęstego jogurtu naturalnego, 250 g mascarpone, cukier puder, dowolne owoce u nas to były truskawki.

Przygotowanie: Nadzienie: w misce umieścić serek oraz jogurt i posypać cukrem pudrem do smaku. W oddzielnej misce wyłożyć pokrojone owoce. Naleśniki: Do miski przesiać mąkę, kakao, sól oraz jajko i wszystko wymieszać trzepaczką. Stopniowo dolewać mleko, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Przykryć i odstawić na 20 minut. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni o średnicy 18cm i usmażyć naleśniki. Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple. Usmażyć pozostałe naleśniki. Aby mieć pewność że naleśniki się nie skleją można je oddzielać woskowym papierem. Przed podaniem nadziać naleśniki masą jogurtowo-serkową i owocami, zawinąć i posypać cukrem pudrem.


Komentarze