Składniki: 50 dag jabłek, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 12 dag mąki, 5 łyżek śmietany, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko do rozrzedzenia ciasta i cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. białka ubić na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę i ubite białka. Całość połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać. jeżeli jest za rzadkie mozna dolać mleka. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. następnie pokrój w krążki ok 0,5 centymetra. Krązki jabłka zanurzamy w cieście, a następnie kładziemyu na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki możemy posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie: Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. białka ubić na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę i ubite białka. Całość połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać. jeżeli jest za rzadkie mozna dolać mleka. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. następnie pokrój w krążki ok 0,5 centymetra. Krązki jabłka zanurzamy w cieście, a następnie kładziemyu na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz