Wiśnie to to co lubię najbardziej ;)
Składniki:
1 kg wiśni*, 40 dag masła, 1 szklanka cukru brązowego lub białego, 6 jajek, łyżka cukru
waniliowego, aromat waniliowy i cytrynowy po 2-3 krople, 35 dag drobnych płatków owsianych, 30 dag żytniej mąki razowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek
rumu, 2 łyżki grubych płatków owsianych i/lub płatków migdałowych i/lub wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Masło utrzeć z cukrem
i cukrem waniliowym. Połączyć z jajkami, skórką otartą z
cytryny i rumem. Wymieszać płatki owsiane z mąką i proszkiem do
pieczenia, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Wyłożyć na
natłuszczoną blachę i wygładzić powierzchnię. Na cieście
rozłożyć wiśnie. Można posypać grubymi płatkami owsianymi
wymieszanymi z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Piec
35-40 min. W temperaturze 200 stopni.
* ciasto robiłam juz 1. tylko z wisniami, 2. połowe z wiśniami i połowę z jagodami wówczas dałam po 1/2 kg owoców
Z dwoma rodzajami owoców z wiśniami, jagodami i płatkami migdałowymi oraz brzoskwinie z borówką amerykańską
* ciasto robiłam juz 1. tylko z wisniami, 2. połowe z wiśniami i połowę z jagodami wówczas dałam po 1/2 kg owoców
Z samymi wiśniami
Z dwoma rodzajami owoców z wiśniami, jagodami i płatkami migdałowymi oraz brzoskwinie z borówką amerykańską
przed upieczeniam
Komentarze
Prześlij komentarz